Niet zomaar een klimmetje

Dit is hem dan: de Rode Reus waarmee ik de Mont Ventoux ga beklimmen. Net voorzien van bergversnellingen is hij er al eerder klaar voor dan ik. Het is niet zomaar een klimmetje, die Kale Berg. Maar het is ook niet voor zomaar een doel.

Ongeveer een jaar gelden kreeg mijn collega Angelique van der Lit het bericht dat ze ALS heeft. Angelique en ik hebben in ons werk veel met elkaar te maken, dus ik heb van nabij ook de impact kunnen zien van die diagnose. Niet alleen bij haarzelf, ook bij de collega’s in haar team en haar collega-teammanagers. 

Angelique zelf noemt de diagnose een doodvonnis. En inderdaad, dat is het ook. Wat het nog erger maakt is de onzekerheid. Er is nog maar weinig bekend over de ziekte zelf. Je weet dus dat het een dodelijke afloop heeft, maar tast nogal in het duister over wat er gaat gebeuren. Meer onderzoek is nodig: naar het ontstaan van de ziekte, het verloop en natuurlijk naar de genezing en het voorkómen ervan. 

Ondertussen zit Angelique niet bij de pakken neer, zoals mooi is opgetekend in een artikel in het AD. Ze blijft met haar gezin mooie dingen doen: reizen maken, lol maken, dingen beleven. Op haar werk is ze ook buitengewoon actief. En in relatie tot haar ziekte doet ze aan van alles mee: onderzoek, voorlichting en de inzameling van geld voor meer activiteiten om ALS te bestrijden. Binnenkort organiseren collega’s van Woerden/Oudewater een grote actie om geld op te halen. En ze gaat met een team de Mont Ventoux op. 

Ik doe mee op de fiets. Omdat dat is wat ik kan doen. En omdat ik Angelique wil steunen in haar goede strijd, met hetzelfde enthousiasme als zij laat zien. De Mont Ventoux is niet zomaar een klimmetje: het gaat steil omhoog, je ondervindt heel veel weerstand. Maar je kunt je erop voorbereiden en je kunt eenvoudig weer terug. Voor mensen met ALS is het pad ook steil, alleen kunnen zij zich veel minder goed voorbereiden. En de bevrijdende weg naar beneden bestaat voor hen niet.

Dat wil ik helpen veranderen. Doe je mee? Je kunt me sponsoren met elk bedrag. Alles wat je missen kunt om ALS de wereld uit te trappen.

Een gedachte over “Niet zomaar een klimmetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.